Montažne kuće ili zgrada od betona?

Mnogi ljudi sa ovih područja priznaju samo « čvrstu » gradnju od betona i cigle. Danas se sve stambene zgrade u potpunosti grade od betona, a sve više viđamo čak i privatne kuće napravljene potpuno od betona. To je doista čvrsta gradnja, ali koja je svrha takve gradnje i kako ona reagira na situacije kad se doista treba pokazati čvrstoća.

Evo i dvije vijesti o rušenju betonskih dijelova zgrada:

1) Split: urušila se desetmetarska betonska nadstrešnica na stambenoj zgradi;  više na linku:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/87009/Default.aspx

A da nije to slučaj samo s nama evo i slijedeće vijesti:
2) Sa stropa EU Parlamenta otpale tri betonske ploče, više na linku: http://www.24sata.hr/svijet/sa-stropa-eu-parlamenta-otpale-tri-betonske-ploce-149446

A što je sa življenjem unutar takvog prostora – koliko je ono zdravo za ljudski organizam? Beton baš i nije tako nov materijal, ali je poprilično neistražen što se tiče utjecaja na ljudsko zdravlje.

Pitamo sve pobornike « čvrste » gradnje, koja je ljepota življenja u betonu? Osjećate se sigurno? Osigurali ste svoje unuke, a sebe smjestili u nezdrav okoliš? Koliko doista želite crne kutove soba sa gljivicama mazati varikinom i drugim sredstvima, da bi ste osigurali zdrav zrak ? Postoje istraživanja da pozitivno naelektrizirani teški ioni izazivaju nesanicu, razdražljivost i napade noćnoga straha, a to izazivaju betonske zgrade, klima uređaji i umjetne podne obloge. Nešto više na linku: http://www.zzjzpgz.hr/nzl/43/spat.htm.

Montažne drvene kuće sa skeletnom konstrukcijom se ipak grade stoljećima i dokazano pružaju ugodan i zdrav ambijent svojim korisnicima. Useliti se i živjeti u montažnoj kući znači imati zdravu i suhu klimu prostora. Čak i zidana gradnja ciglom ne može dostići tim karakteristikama montažne kuće, a da i ne spominjemo prednosti bolje izolacije, manje troškove grijanja, jeftinije adaptacije, povoljnije cijene gradnje, ubrzano građenje. I još uvijek i montažne kuće mogu naslijediti naši unuci jer trajnost nadmašuje generacije! Vjerujemo da pogled na jednu od betonskih zgrada na bilo kojem gradilištu i Vas potiče da dobro razmislite i donesete mudru odluku gdje ćete provesti svoj život: u stanu od betona ili u montažnoj kući ?

Author: STABILO

Share This Post On
Share This