Solarna energija i globalno zatopljenje

Prema vodećim međunarodnim znanstvenicima brzo nadiruća kriza čovječjanstva su klimatske promjene koje ugrožavaju milijune života, prirodne vrste i okoliš.

 

 

Međudržavni Panel za klimatske promjene – grupa od tisuća vodećih međunarodnih znanstvenika koji služi kao autoritativno savjetodavno tijelo glede klimatskih promjena – predviđa drastične nepovoljne posljedice ako emisije ugljik dioksida nastave rasti.

 

Te posljedice uključuju:

• Povećani rizik izumiranja za 30 % svjetskih prirodnih vrsta do 2020. i potpuno izumiranje čak 40 % svjetskih vrsta do 2080.
• Povećanje elementarnih nepogoda – kao poplave, jaki požari i oluje.
• Povećani smrtnost od toplotnih valova, poplava i suša, kao i uvjeta života.
• Uništenje koraljnih grebena i otapanje polarnih regija, povećavajući razinu mora od 4- 6 m.
• Milijuni umrlih širom svijeta i ogroman porast siromaštva i gladi uslijed posljedica globalnog zagrijavanja.


 

Klimatske promjene su uzrokovane nagomilavanjem ugljičnog dioksida i emisijom ostalih stakleničkih plinova u atmosferi. Ugljični dioksid je proizveden ljudskim aktivnostima najčešće industrijskom preradom, koristeći fosilna goriva kao izvor energije i uništavajući šume koje pomažu u otklanjanju ugljičnog dioksida iz atmosfere. Da bi rješavali klimatske promjene moramo drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova, prije svega prebacujući se sa tradicionalnih izvora energije na učinkovitije i obnovljive izvore.

Takav stav zahtijeva razumijevanje i predanost na svim razinama – uključujući vlade, poslovni sektor i pojedince. Zašto ja kao pojedinac ne bi radije uložio novac u čistu energiju umjesto u npr. bijesne aute, egzotična putovanja, ili bilo što drugo što objektivno gledano može sačekati iza ovakvog prioriteta ?!
Mi osjećamo duboku odgovornost za podizanje svijesti problematike klimatskih promjena i pomaganje drugima da razumiju ulogu koju solarna energija može odigrati u smanjenju emisije ugljičnog dioksida. U tome smo strastveni surađujući s ljudima, prirodom i tehnologijom pružajući više za održivu budućnost.

Kao takvi rado ćemo Vam pomoći u primjeni učinkovitih, povoljnih, pouzdanih i čistih rješenja solarne energije.

U cijelom svijetu očekuje se povećana potrošnja energije. Mi se nadamo da ćete se i Vi priključiti našoj opredjeljenosti prema održivim energetskim rješenjima i zelenoj globalnoj budućnosti.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This