Tjedan zelene gradnje

U Hrvatskoj se prvi put daje značaja svjetskom tjednu zelene gradnje                      

U Europi tržište zelene gradnje raste stopom od 20 posto godišnje i očekivanja su da će do 2014. iznos  tržišta zelene gradnje doseći doista enormnu cifru od 573 milijarde eura. Objavljeno je to na tiskovnoj konferenciji povodom Svjetskog tjedna zelene gradnje od 20. do 26. rujna koji naglašava važnost ekološkog razmišljanja svakog sudionika u procesu gradnje.

Današnje ljudsko društvo je tako organizirano da vrši sve veći utjecaj putem gradnje na okoliš pa smo prisiljeni sve više razmišljati o održivoj gradnji. Ove je godine po prvi put u svijetu cijeli tjedan posvećen zelenoj gradnji, a istovremeno se taj  tjedan obilježava i u Hrvatskoj, istaknula je Vedrana Likan, potpredsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj.
Građevinski sektor je jedan od sektora koji u velikoj mjeri ugrožava okoliš tijekom proizvodnje, perioda korištenja i razgradnje, kazala je Likan dodavši da je i to jedan od razloga što je prošle godine u Hrvatskoj osnovana neprofitna udruga kojoj je cilj informirati i educirati javnost o zelenoj i održivoj gradnji, te promicati praksu održive gradnje.

Europski Centar za obnovljivu energiju iznosi podatke da su europske građevine odgovorne za emisiju 50 posto ugljičnog dioksida, 35 posto potrošnje materijala, čak 45 posto potrošnje energije i 10 do 35 posto otpada na odlagalištima.
“Svaka osoba danas može i treba okoliš u kojem radi ili živi učiniti ‘zelenijim’ i manje opterećujući za prirodu”, rekla je Likan, naglasivši da osim energetske učinkovitosti, zelena gradnja uključuje iskoristivost građevinskog zemljišta, povezanost sa javnim prijevozom i ostalim servisima, kontroliranu potrošnje vode, ugradnju i korištenje alternativnih izvora energije, uređenje interijera odabir materijala te funkcionalnost prostora.
Izgradnja ‘zelene’ zgrade u pravilu košta u Hrvatskoj 12 do 15 posto više od standardne gradnje, međutim prednosti takve zagrade su višestruke, naglasio je Mark Gero, predsjednik Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj. Potrošnja energije u takvim zgradama može biti od 30 do 50 posto manja, emisija ugljičnog dioksida za 35 posto, a uporaba vode manja za 40 posto.

Primejrice zemlje bliskog otoka nakrcane dolarima od nafte ulažu jako puno u zelenu gradnju iako su energetski prebogate.
Savjet za zelenu gradnju uključuje 40-ak članica uglavnom građevinske tvrtke, stručna društva, vladine organizacije i članove akademske zajednice. Već prve godine organizirani su seminari i simpoziji sa poučnim temama zelene gradnje te je u planu daljnja edukacija i promocija održive graditeljske prakse.

Hina

 

Author: STABILO

Share This Post On
Share This