Što znači pasivna kuća?

Pojam “pasivna kuća” opisuje energetsku normu za zgradu, koja funkcionira prema načelu

” toplinske gubitke  minimizirati, toplinske  dobitke maksimalizirati “.

Vlasnik pasivne kuće može utemeljeno imati čistu savjest  jer je aktivno nešto učinio za klimatsku zaštitu i time za budućnost .

Godišnje stope rasta pasivne gradnje su preko  100 % što je dokaz zadovoljstva klijenata sa ovim načinom građenja.

Izvanjski se pasivne kuće jedva razlikuju od  konvencionalno utvrđenog načina građenja kuća.

Prednosti pasivne kuće

  • Neovisnost od lož-ulja ili plina ( nema ni plaćanja priključka )
  • Optimalna toplinska zaštita minimizira gubitak topline
  • Visokovrijedna  toplinska zaštita na staklenim stijenama
  • Ravnomjerna sobna temperatura
  • Napredna stambena tehnika
  • Korisniku ugodno i zdravo  prebivanje i korištenje kuće
  • Nema neugodne prašine i peludi
  • Doprinos zaštiti klime

Standardi naše pasivne kuće se provjeravaju  pomoću neovisne institucije a  potvrđuje sa certifikatom ” kvalitetna ispitana pasivna kuća “, da je kod odgovarajućeg izvođenja građevinskih radova  poštivano  posebice:  prednosti za potrebnu ogrjevnu količinu topline, zračna zabrtvljenost a primarne potrebe za energijom prikladne  PHPP 2007 ( Passivhausprojektirungspaket ).

Troškovi grijanja strmoglavo padaju

Troškovi grijanja padaju prije svega pomoću mjera protiv gubitka topline, dakle pomoću posebno dobrog materijala za izolaciju, visokovrijedna toplinska zaštita prozora, zrakonepropusna ovojnica zgrade  te pomoću dobivanja topline iz pasivnih toplinskih izvora. Toplina sunca, toplina radijacije štednjaka ili različitih električnih uređaja se koristi dodatno za opskrbu toplinom pasivne kuće. Naši ljudi bi rekli „grije kuću sa svijećom“.

Dovod svježeg zraka

Obnavljanje zraka je za svaku zgradu neophodno. U pasivnoj kući je to postignuto uglavnom pomoću kontroliranog  prozračivanja stambenog prostora. Zasićeni  zrak u prostoriji prikuplja se i koristi u  rekuperativnom izmjenjivaču  topline koji oduzima toplinu tom ustajalom zraku, koji onda prenosi  tu toplinu svježem zraku koji se upuhuje. Stambeni prostori su tako danonoćno  opskrbljeni sa svježim zrakom a bez otvaranja prozora. To znači da ste uvijek okruženi svježim i toplim zrakom- kao na morskom vjetriću.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This