Savjeti protiv provalnika

KAKO POVEĆATI SIGURNOST SVOJE KUĆE OD PROVALE

Na bazi dosadašnjih iskustava, a imajući u vidu određene navike i metode koje kradljivci koriste, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite i na taj način izbjegnu mogućnost da postanu žrtve kradljivaca.
Savjetujemo vam sljedeće:

Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira koliko kratko će te biti odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozor ili balkonska vrata.

Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i jednu dodatnu – pomoćnu bravu. Još bolje je ugraditi protuprovalna vrata.

Uložak brave postavite tako, da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti “papagajkama” i polomiti.

Ako ste izgubili ključ od kuće promijenite svoj cilindar i podijelite nove ključeve svim ukućanima. Isto to treba napraviti kod useljenja u novu kuću od koje su majstori imali ključ.

Ako ste sami u kući-stanu i obavljate poslove koji stvaraju buku (rad sa usisivačem, mikserom i dr) ili pak slušate glasnu muziku, uvijek zaključajte ulazna vrata, jer od buke nećete čuti posjetioce – posebno one nepoželjne.

Ako radite u inozemstvu ili idete na godišnji odmor, kuću ili stan povjerite na čuvanje licu od povjerenja (bliži rođak, susjed) kome će te povjeriti ključ od ulaznih vrata i preko noći paliti svjetlo i češće obilaziti i provjetravati prostorije i prazniti redovito poštanski sandučić. Možete koristiti timere za paljenje svjetala ili televizora koji će odavati dojam da netko boravi u kući.

Ne spuštajte do kraja SVE roletne na prozorima, jer lopovi i to prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući.

Ne ostavljajte prozore na kip jer ih lopovi mogu lako otvoriti, ako ih već tako ostavljate radi zračenja kuće onda spustite rolete na tom prozoru.

Ako odlazite na duže vrijeme iz stana, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i dragocjenosti u kući, već ih dajte na čuvanje licu od povjerenja ili pak pohranite u trezor neke banke ( trezor košta 50kn na jesec dana ).

Nikad ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, teglama za cvijeće i drugo, jer lopovi znaju za ta “skrivena mjesta”.

Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama. Pozive s fiksnih linija preusmjerite na mobitel.

Nemojte razglasiti na sva zvona, da ste prodali nekretnine, upravo primili plaću, uštedjeli novac ili da ste kupili najnoviji veliki LED tv.

Ne držite novac i zlatni nakit u posudama na kuhinjskoj vitrini, ispod jastuka ili u ormarima među rubljem, jer ih lopovi prvo tu pronađu.

Ne otvarajte vrata nepoznatim osobama i sumnjivim službenim licima, od kojih tražite, da vam prvo pokažu službenu ispravu ustanove ili poduzeća koje zastupaju (električari, serviseri i slično).

Ako ostavljate bolesnu osobu ili djecu samu u stanu, zamolite susjede ili bližu rodbinu, da ih češće obiđu, a djecu podučite da nikome ne otvaraju vrata, već da telefonom zovu vas, susjede, rodbinu ili Policiju, jer lopovi često proučavaju život i navike žrtve.

Ne ostavljajte pored kuće predmete podobne za savladavanje prepreka kao što su ljestve, sanduci i slično, jer lopovi to mogu vješto iskoristiti za provalu u vašu kuću ili stan.

Na kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.

Ugraditi alarmni sustav i video kamere.

POČINJENO JE KAZNENO  DJELO – NEMOJTE ŠUTJETI !!

Građani često iz straha od osvete, iz osobnog komoditeta (kada nisu žrtve kaznenog djela) ili pak zbog nekih drugih razloga izbjegavaju prijaviti kazneno djelo. Takvo izbjegavanje prijavljivanja, odnosno građanske dužnosti šteti cijeloj zajednici, a policiji i drugim nadležnim tijelima otežava i usporava rad na suzbijanju kriminaliteta.
Zato pozovite na broj 92 ili na broj neke od policijskih uprava , biti  će te od velike pomoći ne samo policiji, već i društvu u kojem živimo.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This