Kako se postižu karakteristike pasivne i niskoenergetske kuće Stabilo ?

Već poznati preduvjeti za dobru niskoenergetsku ili pasivnu kuću su visoko kvalitetne komponente, odlična toplinska izolacija ovojnice, vrhunska stolarija, građevinska zračna nepropusnost, odgovarajuće grijanje i ventilacija.

1. Izolirajući vanjske zidove minimiziramo gubitke topline kroz omotač zgrade . Prosječni koeficijent prijelaza topline vanjskih zidova Stabilo pasivne kuće je manje od 0,100 W / m 2K. Pri tome ugrađujemo u zidove izolaciju koja ima bolje karakteristike od klasične koja se ugrađuje na ovim prostorima.

2. Dobici iskorištavanjem sunčevog zračenja na staklenim površinama, posebno na južnoj strani objekta.Ugradnja prozora sa troslojnim izolacijskim staklom ( ili dvoslojnim low-e ) što omogućava iskorištavanje sunčevog zračenja . Tim dobivamo besplatno najviše unutarnje površinske temperature i tako utječemo na veću udobnost stanovanja.

3. Postižući zrakotijesnost vanjskih zidova (n 50 <0,6 h -1) sprečavamo gubitak topline na štetu nekontrolirane ventilacije, ali i sa odličnom izolacijom smanjujemo potrošnju energije.
Stabilo pasivna kuća sagrađena je tako da potpuno kontrolirate ventilacijski sustav  koji je tih, čist i energetski efikasan.  Izvana dolazi svježi zrak kroz filtere koji zadržavaju prašinu i pelud kroz dobro izolirane cijevi do naprave za upuhivanje.  Iz kuhinje, kupaonice i WC-a  se isisava topli, istrošeni i vlažni zrak koji u protustrujnom izmjenjivaču topline u ventilacijskom uređaju predaje svoju toplinu hladnom svježem zraku . Tako svježi zrak dolazi do prostora bez dodatnog zagrijavanja . Za smanjenje buke ventilacija je u cijelom sistemu opremljena prigušivačima zvuka .
Sustavom kontrolirane ventilacije s povratom topline ispušnog zraka u vašem domu dobivate na svim mjestima  uvijek svjež zrak, bez neugodnih mirisa i osjećaja propuha.

4. Minimum energije koji je potreban u pasivnoj kući za grijanje i toplu vodu, zadovoljavamo ugradnjom toplinske pumpe. Toplinska pumpa crpi toplotu iz zemljanog kolektora koji se sastoji od sustava ukopanih cijevi ispunjen mješavinom vode i glikola. Pored tradicionalnog horizontalnog zemljanog kolektora sve se više ugrađuju kompaktni zemljani kolektori u obliku košare i geosonde. Tako dobivena toplinska energija se akumulira u spremnik topline i koristi se za niskotemperaturno grijanje i grijanje tople vode.

5. Solarna fotonaponska energija i grijanje vode putem solarnih kolektora Solarnu energiju već na našim kućama koristimo za grijanje kroz staklene površine. Odgovarajućom ugradnjom solarnih modula – fotonaponskih sustava, solarnu energiju koristimo za proizvodnju električne struje i tako dobivamo besplatan i neiscrpan izvor energije. Solarna energija u solarnim ćelijama koje su rađene od amorfnog silicija elementa kojeg ima najviše na zemaljskoj kugli, direktno se pretvara u istosmjerni napon koju pretvarač pretvara onda u izmjenični napon koji ju prosljeđuje u instalacije struje. Panele ugrađujemo pod ispravnim kutom okrenuti što je moguće bliže pravom jugu. U privatne kuće se ugrađuju fotonaponskih sustavi koji imaju mogućnost spajanja na električnu mrežu. Ako fotonaponski sustav proizvodi više električne energije od potreba objekta tada naša kuća nije više pasivna nego energetska plus kuća. Takva energija se po vrlo dobrim cijenama prodaje lokalnom distributeru struje uz malo više peripetija prije nego Vam HEP odobri sve papire. Naravno da je isplativija ugradnja solarnih panela na područjima gdje je veći godišnji broj sunčanih sati. Puno se jednostavnije odlučimo za ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu kako bi se smanjila potreba za energijom za pripremu potrošne tople vode. Za pripremu tople vode kod pasivne kuće često je potrebno više energije nego za grijanje. Ulaganje u solarne kolektore je puno manje i puno brži povrat investicije nego u fotonaponske panele, barem dok ne nastupe subvencije kao u državama zapadne Europe. Ali nije sve u isplativom ulaganju, osjećaj da radimo nešto korisno za naš okoliš je dodatan razlog za ovakvu investiciju kojom dajemo svoj doprinos borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Preduvjeti su ispunjeni, ali kvalitetne komponente same po sebi nisu dovoljne da cjelina djeluje svrhovito. Kako biste ispunili krajnji cilj postizanja vrhunske kvalitete i udoban smještaj, komponentama koje su neophodne dodajemo znanje, iskustvo, pažljivo planiranje i metodologiju proračuna PHPP. Preciznost izvedbe i konstantna želja za napredak i razvoj-to je naša prednost.

Na temelju iskustva u instalaciji pasivne i niskoenergetske kuće s punom profesionalnošću ćemo izgraditi Vašu kuću ključ u ruke.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This