Celuloza-učinkovita izolacija

Želite biti energetski učinkoviti pa zato i tragate za solucijama niskoenergetskih i pasivnih kuća, ali zašto ne biste bili istovremeno i ekološki učinkoviti!?

Već i vrapci znaju koliko važnu ulogu u energetskoj učinkovitosti našeg doma igra sloj izolacije u i na vanjskim zidovima i kolika je razlika u energetskoj bilanci kuće koja nema adekvatnu izolaciju. Klasični materijali uvriježeni na našim meridijanima kojima se poboljšavaju energetska svojstva izolacije vanjskog zida su stiropor ili kamena vuna. No, poznato nam je da ono što je uvriježeno ne mora biti i dobro ili najbolje.

Tko nije čuo da proces proizvodnje kamene značajno negativno utječe na okoliš (sjetimo se slučaja Rockwool Potpićan link: http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1558&Itemid=1).

Stiropor ili polistiren se izrađuje iz derivata nafte stirena koji nastaje spajanjem etilena i benzena. Sama proizvodnja stiropora troši velike količine plina i vode, a što nam je poznato zbog velikog dugovanja Ini za potrošnju plina Dioki-ja ( veliki potrošač plina Link: http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/69947/Jezic-vratio-Ini-vise-od-polovice-duga.html) Dakle, time ne smanjujemo svoju ovisnost prema fosilnim gorivima u globalnoj potrošnji po glavi stanovnika.

Na svu sreću postoji rješenje već godinama uvriježeno s „one strane bare“ koje je ekološki i energetski učinkovito.

Takvo rješenje se sve više primjenjuje i u naprednim europskim državama pa već i kod nas.

Celulozna izolacija se sastoji od recikliranog papira i borata kao neškodljivih retardanata požara.

Slijedeći izvještaj je sažetak opsežnih istraživanja američkog Vijeća Zaštite Prirodnih Bogatstava (NRDC). NRDC je neprofitna ekološka organizacija s članstvom preko 300,000 članova i suradnika diljem svijeta.   NRDC je zaključio slijedeće:

  • Celulozna izolacija koja se izrađuje od recikliranog papira je najmanje onečišćujuća i najviše energetski učinkovita izolacija između općeprihvaćenih izolacijskih proizvoda — najmanje zagađenja tijekom proizvodnje, tijekom rušenja i odlaganja kao otpad.
  • Treba više od 10 puta energije za proizvodnju staklene vune kao izolacije nego kod proizvodnje celulozne izolacije.   (Celuloza je prirodno vlakno. Staklena vuna je izrađena od vlakana stakla.)
  • Zbog zračnog protoka i prirodnih strujanja, R-vrijednost izolacije od staklene vune pada do čak 50 % vrijednosti pri padu temperature od 25 °C na 0°C .
  • Celuloza ima bolji otpor prema protoku zraka i sprečava kolanje zraka prema gore uvis uzrokovanog temperaturnim razlikama (R-vrijednost celuloze zapravo se poboljšava tijekom hladnoće).
  • Celulozna izolacija nema štetnih posljedica po zdravlje i još nisu registrirane niti ima ikakvih naznaka za takvo što. Staklena vuna je štetna kod instalacije za onoga koji ju ugrađuje ali i za dišne organe tijekom perioda korištenja. Pošto sadrži fenol i formaldehide postoje zdravstvene prijetnje povezane sa staklenom vunom.

” Celuloza je neotrovna. (nasuprot tome: staklena vuna ima otrovnih sastojaka koji emitiraju s vremenom)

Biološki, celuloza je bezopasna.” Dr. Arthur Furst, Toksikolog

Author: STABILO

Share This Post On
Share This