Montažne kuće budućnosti

Kuće će u budućnosti proizvoditi dvostruko više energije nego što će trošiti, a zahvaljujući zaobljenom obliku, ova kuća omogućuje svojim vlasnicima maksimalno iskorištavanje unutrašnjeg prostora s minimalnom vanjskom površinom.

Obiteljska ekološka kuća koja se može sagraditi za 15 dana

Kako izgleda solarna kuća za četveročlanu obitelj koja se može sagraditi u samo 15 dana? Odgovor na to pitanje ponudio je Institut za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) koji je osmislio Fab Lab – samoodrživu građevinu neobičnog oblika koja označava novi obrazac energetske učinkovitosti kroz inovativnu mogućnost stvaranja energije, hrane i ostalih potrepština.

Veliki prostor na otvorenom

Fab Lab ima 75 četvornih metara, rabi isključivo solarnu energiju, napravljena je od drva i koristi posljednje tehnološke dosege koji će biti dostupni široj javnosti u bližoj budućnosti. Sve to bilo je dovoljno da njezini tvorci nedavno prime Nagradu publike na natjecanju, odnosno izložbi Solar Decathlon Europe 2010. godine koja se u srpnju održala u Madridu. Riječ je o događaju koje promovira upotrebu obnovljivih energetskih izvora u rezidencijalnim objektima, posebice upotrebu solarne energije.

– Kuća proizvodi dvostruko više energije nego što troši, a zahvaljujući zaobljenom obliku omogućuje svojim vlasnicima maksimalno iskorištavanje unutrašnjeg prostora s minimalnom vanjskom površinom. Fab Lab je povišena od tla sa tri “noge” među kojima je stvoren prostor ispod kuće za obavljanje različitih aktivnosti. U tom prostoru može biti voćnjak, trijem ili, pak, iskoristivi kuhinjski dio – rekli su iz Instituta.

Forma slijedi energiju

Ovu kuću su dizajnirali arhitekti iz više od dvadeset različitih zemalja, a finalizirali su je uz pomoć Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC), Centra za čestice i atome Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT), svjetske mreže Fab Laba te uz vrlo važnu grupu nekolicine privatnih poduzeća.

Prema Vicenteu Guallartu, direktoru IAAC-a, “forma kuće odgovara energetskom proizvodnom potencijalu”.

– Dok je u 20. stoljeću forma slijedila funkcionalnost, u 21. stoljeću forma će slijediti energiju. Građevine moraju biti kao drveće, koje je prije svega samodostatno, te moraju slijediti prirodne zakone – objasnio je Vicente i napomenuo kako je projekt bio više proizveden nego izgrađen, i to zato što su proizvodni alatni strojevi (poznati kao 3D printeri) korišteni u procesu gradnje.

Dizajn u skladu s okolinom

Cijela priča ima obilježje humanističke ideje, čiji je najveći pobornik baš Guallart koji je više puta naglasio kako se stvari jednostavno moraju opet početi proizvoditi u gradovima.

– Proizveli smo našu solarnu kuću uz pomoć istražitelja, prema srednjovjekovnim principima: projektant i graditelj su ista osoba. Fab Lab kuća nije samo dio socijalnog i tehničkog inženjeringa, već i dizajn koji je u potpunom skladu s neposrednom okolinom. Dizajn je koncipiran da bi stvorio fleksibilnu strukturu koja se prilagođava klimi mjesta u kojem se nalazi te ujedno vizualno i ekološki izražava poštovanje prema okolini – rekao je Guallart i dodao da je iskoristivost sunčevih zraka i prirodnog propuha maksimalna pa je stoga otklonjena potreba za umjetnim grijanjem ili klima-uređajem.

Osvojili odmah ljude

Interijer se sastoji od dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, spavaće sobe, kupaonice i male gostinjske spavaće sobe. Sve potrebno za ugodno i normalno svakodnevno funkcioniranje.

Prototip Fab Lab kuće službeno je prezentiran na Solar Decathlon Europe 2010. izložbi u Madridu prošli mjesec, a kuću je posjetilo više od 20.000 ljudi. Iako je osnovna poruka kuće ekološka, najviše se raspravljalo o njezinu izgledu. Tako je španjolski princ Felipe oduševljeno prokomentirao kako ga Fab Lab podsjeća na neki brod, a drugi su posjetitelji bili kreativniji pa su kuću opisivali kao “posudu za kikiriki” ili “trbuh od kita”.

– Za razliku od ostalih prezentiranih kuća u Madridu, naša je bila jedna od rijetkih napravljena tako da čovjek u njoj zaista može živjeti. Drugi su uglavnom radili kuće koje su više tehnološki showroom, a manje dom u pravom smislu te riječi – otkrio je Daniel Ibanez, direktor projekta, i dodao kako najvećim uspjehom smatra to što su unatoč tome uspjeli osvojiti publiku i tehnološkim inovacijama, prije svega postavljanjem svjetski najučinkovitijih fleksibilnih solarnih ploča, napravljenih s najboljom španjolskom i američkom tehnologijom, što je velik napredak u arhitektonskoj integraciji solarnih sustava.

Naknadno naručivanje

Također, još jedna od prednosti ove kuće je to što korisnik može naknadno naručiti poboljšanja poput nove izolacije, različitih modela prozora, solarnih panela i drugih ekoloških održivih tehnologija. Svi dodatni sistemi rade se i transportiraju iz jedne od tvornica Fab Laba u SAD-u, Južnoj Africi, Indiji, Nizozemskoj i Španjolskoj.

Početna cijena kuće je 45.000 eura za najmanju izvedbu.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This