Estetika ili praktičnost

Kako izgraditi kuću a ne žaliti poslije za detaljima?

Da li je važnija estetika ili praktičnost kuće ?

Mnogima se događa da tek kad usele u svoju kuću uoče nedostatke te bi neke stvari drugačije napravili da rade kuću ponovo. Većina propusta se može uopćiti pa ćemo ovdje dati kratki prikaz uočenih tuđih pogrešaka koje Vi ne morate ponoviti. Najviše pogrešaka se događa kada zbog estetike zaboravimo na neophodnu praktičnost. Želimo ukazati na najčešće probleme kod izrade projekta kuće.


 

ULAZ U KUĆU
Ako nemamo nadstrešnicu iznad ulaznih vrata, to doista može donijeti nepotrebne nezgode, posebno kada Vam snijeg napada na sam ulaz, dok kiša pada a Vi zaključavate ili otključavate bez kišobrana a sa par vrećica u ruci. Za one koji neće masivan krov iznad ulaza ugrađujemo elegantne prozirne nadstrešnice od pleksiglasa.


NATKRIVENA TERASA
Otvorena terasa pruža prekrasne vidike u zvjezdano ili plavetno nebo ali ipak je vjerojatnije da ćete požaliti ako ne natkrijete svoju terasu. Sunce nažalost ne sija svaki dan pa ćete nenatkrivenu terasu moći koristiti samo ljeti. Iako možda imate vrtni namještaj od tikovine ili plastike ipak će stalno biti mokar iako ne mora brže istrunuti ako ga ne štiti krov.

IZLAZI NA TERASU
Prošetati se nabrzinu terasom nakon kuhanja ručka, rada u kućnom uredu ili izležavanja u boravku i sve to sa čim bližim izlazom na terasu je idealno. Dakle, povežite boravak, kuhinju i spavaću sobu ili ured s terasom- kada je vrijeme lijepo to će Vam se višestruko isplatiti, a povezat će i vrt  i unutrašnjost kuće. Rado će Vam na terasu ugraditi otporne vrste drveta što će još više doprinijeti ugodnosti korištenja.


GARAŽA
Garaža uz kuću zna ponekad izgledati nezgrapno ali praktičnost američkih kuća sa garažama uz kuću je svima znana iz mnogih holivudskih priča. Važnost prolaza iz garaže u kuću je svakodnevno praktična, da li padalo, da li puhalo dok istovaramo nešto u kuću ili utovaramo iz nje u auto. Dodatna  je prednost i diskretnost.


KUHINJA
Povezanost kuhinje kao dijela kuće u kojem se odvija veći dio društvenog života u kući nalaže čim bližu vezu s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Takva organizacija prostora će doprinijeti ujedinjenosti i povećanom druženju obitelji.

Perilica za suđe bi trebala biti smještena odmah do sudopera. Nije da ne možete hodati od sudopera do perilice za suđe, ali dok počistite nered nakon svakog jela i suđa koje kaplje onda perilicu i ne trebate!


TEHNIČKA SOBA ZA PRANJE I PEGLANJE
Nenajavljena posjeta vas je zatekla baš dok ste iznijeli hrpu veša i započeli peglanje, pa sad sve natrag morate pospremati! Tehnička soba spašava nas od takvih situacija te možemo raditi takve poslove u kraćim intervalima dok imamo neku manju rupu.  Nije li diskretnije držati veš tamo gdje gosti ne ulaze ?


SPAVAĆA SOBA

Dovoljno prostora za odlaganje stvari uz mjesto gdje se najčešće presvlačimo je neophodno pa nemojte na tome štedjeti. Možda će nam zatrebati i slobodnog poda za malu jutarnju gimnastiku za naše sve bolesnije kralježnice.


VRATA
Krivo okrenuta vrata koja su postavljena na krivom mjestu nepotrebno otežavaju kretanje unutar kuće i stvaraju probleme pri uređenju prostora kojeg mogu nepošpravljivo razbiti. Možda bi neka vrata mogla napraviti u kliznoj izvedbi. Nije zgorega razmotriti nekoliko verzija otvaranja prije stolarske izrade vratiju.Osobito bi to moglo biti korisno na gostinjskom toaletu koji su uglavnom manjih dimenzija.


STUBIŠTE
Idelano bi bilo imati široko stubište koje omogućava normalan prijenos namještaja pri useljenju ili renoviranju kuće. Iako je to neiskoristiv prostor u tim trenucima usko stubište nam može itekako zagorčati život. Dojam ekskluzivnosti koji može pružiti stubište s galerijom je i estetska prednost.


PODRUM

Ukopani dio Vašeg doma pruža jako dobru klimu i ljeti i zimi. Mnogi te prednosti iskoriste da bi preuredili neugledni prostor u sobu za goste, dio kuće za proširenje obitelji ili sobu za zabavu i fitnes. Ali tada shvate da u njihovom podrumu nije predviđen dovoljan broj svjetlosnih okana. Današnja tehnika omogućava danje svjetlo u skoro cijelom podrumu pa pozabavite se malo više s tim dijelom kuće. Najnovija tehnologija je ugradnja solarnih kanala za prijenos svjetlosti tijekom cijelog dana.

 

Naši projekti kuća nastojali su uvažiti sve ove i druge praktične potrebe većine ljudi, ali naši projektanti su i dalje spremni uvažavati Vaše želje i stil života.

 

Author: STABILO

Share This Post On
Share This