Energetski neodrživ sustav

Energetika: racionalna upotreba energije i energetska učinkovitost 22/09/2010

Racionalna upotreba energije i energetska učinkovitost ključni su za održivost globalnog energetskog sustava, istaknuto je danas na regionalnom seminaru o sustavima upravljanja energijom prema budućoj normi ISO 50001 koji se održava u zagrebačkom hotelu International.

“Uzme li se u obzir da će potreba za energijom 2050. biti tri puta veća nego je bila 2000. godine, te da će do 2030. godine 97 posto predviđenog povećanja emisija ugljičnog dioksida dolaziti iz nerazvijenih zemalja, sadašnji je globalni energetski sustav neodrživ“, kazao je Marco Matteini iz Organizacije UN-a za industrijski razvoj (UNIDO), istaknuvši pritom kolika je važno poboljšati učinkovitost korištenja energije.
Dodao je da je energija odgovorna za preko 60 posto globalnih emisija stakleničkih plinova i ima najveći utjecaj na klimatske promjene.
Seminar je organiziran s ciljem upoznavanja stručnjaka koji se na različite načine bave sustavima upravljanja energijom s međunarodnom normom ISO 50001, te s ciljem podizanja svijesti o važnosti upravljanja energetskim sustavima.
“Riječ je o normi koja će omogućiti organizacijama uspostavljanje sustava i procesa koji će dovesti do smanjenja troškova energije, bolje upotrebe energije, smanjenja emisija stakleničkih plinova i drugih štetnih utjecaja na okoliš”, kazao je Mirko Vuković, direktor Hrvatskog zavoda za norme.

Napomenuo je da je ta norma, čije se prihvaćanje na međunarodnoj razini očekuje 2011. godine, primjenjiva za sve tipove i veličine organizacija bez obzira na zemljopisno područje, kulturne ili društvene uvjete neke države.

Za sve kućevlasnike korisno je razmisliti ako su ovakva predviđanja isplati li se ulagati u vrhunsku izolaciju montažne kuće te u tehnologije obnovljivih izvora energije., čime takva odluka o ulaganju ne samo da je financijski isplativa nego i savjest nam ostaje čista. Razmislimo je li bolje uložiti u egzotično putovanje, preskupi auto ili učiniti nešto za svoju financijski isplativu energetsku neovisnost isključenu svih stresova.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This