Do 2020: tri puta 20

Ciljevi koje trebamo ostvariti:

  • 20 % smanjena ukupna energetska potrošnja
  • 20 % smanjena emisija stakleničkih plinova
  • 20 % udjela obnovljivih izvora energije

Ono što smo gledali kao znastvenu fantastiku na ekranu uskoro postaje standard u svakoj kući. Bez obzira na to kad će Hrvatska pristupiti EU, a bit će to vrlo skoro, čak i za premalo vremena da bi se prilagodila svim tim standardima, u tome ponajprije treba vidjeti priliku za ostvarivanje svih potencijala koje ima.
Hrvatska ima skromne resurse fosilnih goriva, pa je njezina ovisnost o uvozu energije velika, ali je zato u optimalnom geografskom pojasu za korištenje sunčeve energije na pasivan način. Iskorištavanjem potencijala iz obnovljivih izvora uvoz energije mogao bi se eliminirati za desetak godina te tako smanjiti inozemni dug i štetne utjecaje na okoliš i zdravlje, a istovremeno potaknuti i poduzetništvo i investicije i zapošljavanje.

Zahvaljujući kvaliteti neophodnoj za gradnju pasivne kuće i potrebi za novim tehnikama, obrtnicima se otvaraju neslućeni tržišni potencijali. Ovaj vid gradnje ne pruža samo šanse onima koji se bave drvenom gradnjom, već otvara i potpuno nove mogućnosti za mnoge druge zanatske grane.

Neminovnost je da će i u Hrvatskoj osim dosad sagrađenih nekolicine pasivnih kuća i desetak koliko ih se trenutačno projektira, niknuti znatno veći broj takvih objekata. Širom Europe su već izgrađena čitava naselja i kvartovi  kuća u nizu pa sve do uredskih i industrijskih objekata, škola i dječjih vrtića. Tržišni stručnjaci računaju s tim da će za pet godina već svaka četvrta kuća biti izgrađena kao pasivna kuća. Principi pasivne gradnje imaju velike potpore lokalnih vlasti.

Uz državne mjere poticanja, subvencioniranja i dodjele nepovratnih sredstava za investitore koji se odluče na takav način gradnje postižu se svi navedeni ciljevi, štednja, održivost, zaštita okoliša, udobnost i kvaliteta života uopće.
U sistemu gradnje ključ u ruke ugrađujemo učinkovite tehnologije koje povećavaju energetsku učinkovitost Vaše kuće.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This