Montažne kuće i krediti

Montažne kuće i krediti

Većina montažnih kuća se gradi uzimanjem kredita banaka ili stambenih štedionica. Montažne kuće grade većinom mladi ljudi sa malim početnim kapitalom koji su prisiljeni rješenje financiranja stambenog pitanja potražiti kod banaka.

S obzirom na praksu banaka kod nas da ugovaraju promjenjivu kamatnu stopu a što nije uobičajeno za ostale dijelove svijeta donosimo jednu zanimljivu vijest . U susjednoj Bosni su građani doživljavali iste promjene kamata koje su bile utemeljene iz razloga poznatih jedino bankama. Federalna uprava za inspekcijske poslove je odlučila potegnuti tužbe koje su sada konačno dobili i na drugostupanjskom sudu te su postale pravomoćne. U konkretnom slučaju se radi o UniCredit banci koju je Kantonalni sud u Bihaću proglasio krivom za nelegalno povećavanje kamata, čime je prekršila Zakon o zaštiti potrošača BiH.

Ova presuda je prva ali vjerojatno ne i zadnja jer bi mogla postati presedan za sve ostale slučajeve u stvaranju rješenja kojima bi se zaustavila nezakonita praksa banaka na štetu interesa potrošača. Uprava za inspekcijske poslove nije oklijevala podići čak 192 prekršajna naloga tijekom nadzora u deset banaka.  Širom BiH općinski sudovi su u više slučajeva banke proglasili krivim, na što su se pravnici banaka žalili, pa su predmeti dospjeli na viši stupanj-kantonalne sudove.

– Kantonalni sud u Bihaću odbacio je sve navode iz žalbe pravnika UniCredita jer nisu imali nikakve dokaze. Banka je proglašena krivom i za jednostrano povećanje kamatnih stopa, ali  i zato što ugovori ne sadrže uvjete za promjenu kamatnih stopa. To znači da korisnici kredita nisu bili upoznati s tim da to banka može učiniti i pod kojim uvjetima- rekao je za “Avaz” Josip Bašić, pomoćnik direktora za žalbene postupke i pravo u Upravi za inspekcijske poslove FBiH.

Bašić potvrđuje informaciju da je Sud UniCredit banci potvrdio novčanu kaznu u iznosu od 4.000 KM za banku i 1.000 maraka za odgovorno lice.

– To nije velik novac i svakako nije bitan oštećenim klijentima. No, presuda Kantonalnog suda u Bihaću dobiva na težini zato što će pokrenuti lavinu da i drugi kantonalni sudovi donesu slične presude. To će nam omogućiti da podnesemo tužbe protiv svih banaka u kojima ćemo tražiti da preispitaju svoje uređenje i prestanu poslovati na štetu klijenata – objašnjava Bašić.

Dodaje da se sudski postupci vode protiv još četiri banke i to: Intesa Sanpaolo banke, Hypo Alpe Adria, Raiffeisen i Volksbanke.

– Trenutno se osim u Bihaću, sudski postupci vode na još 4 Kantonalna suda. Iako su kantonalni sudovi pretrpani i imaju svoje prioritete, ipak se nadamo da će uskoro i oni donijeti presude u predmetima o prevari banaka – zaključuje Bašić.

Bašić podsjeća na korijen nastanka problema kada je polovinom 2008. većina banaka u BiH digla kamate na kredite opravdavajući to povećanjem euribora.

– No, kada je u lipnju 2009. godine euribor pao, banke ne da nisu smanjile, već su dodatno povećale kamate pod izgovorom da je to utjecaj recesije. To je izazvalo, potpuno opravdano, salvu prigovora na račun banaka, jer svaka promjena kamatnih stopa mora biti eksplicitno navedena u ugovoru zbog čega bi trebala nastupiti – kaže Bašić.

Nadamo se da će banke i u Hrvatskoj poučene ovim iskustvom početi više poštivati svoje klijente.

Author: STABILO

Share This Post On
Share This